Publicatiedetail
Oelegemse oorlogsslachtoffers 1940-1945
Auteur:Willem Segers
Jaarboek:2010-2011
Uitgeverij:Eigen uitgave
Prijs:5€


Oelegemse oorlogsslachtoffers 1940-1945

 
(Willem Segers)
 

Zeventig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog leek het voor ons een geschikte gelegenheid om het hoe en waarom van onze Oelegemse oorlogsslachtoffers op papier te zetten.

 

Dit is niet hét boek over de “Oelegemse Tweede Wereldoorlog” waarin we alles beschrijven wat toen plaats vond. Het boek beschrijft wel facetten van dit keerpunt in onze geschiedenis. Na de oorlog evolueerde onze Westerse wereld naar een tijd waarin we al meer dan 65 jaar vrede en relatieve voorspoed kennen. Maar we betaalden hiervoor een zware prijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren miljoenen burgers en militairen het leven, voordat we inzagen dat we ons zelf ten gronde aan het richten waren.

 

Het boek bestaat uit tien hoofdstukken waarin we verschillende slachtoffergroepen naderbij bekijken: militairen, verzet, recruten van het Belgische Leger, burgerslachtoffers in Oelegem, Oelegemnaars in Duitsland en de V-Bom-slachtoffers.

 

Over Oelegemnaars en toevallige passanten vindt u de beschrijving van het einde van hun bestaan tegen de achtergrond van de oorlog. Een kleine bijdrage om de totale waanzin van een oorlog niet te vergeten.