Molendagboek
Het leven zoals het is "Molenaar"
Molenkatjes Fien en Victor verjagen muizen
Verslag van 19/08/2007

Zoals u misschien al weet, we waren op zoek naar een kat voor de molen. De hoofdreden was "een effectieve manier om de muizenplaag te bestrijden". Wie zoekt, die vindt en inderdaad: we vonden er niet één, maar we vonden twee geschikte kandidaten.

Bestuurslid Joke vertelt:

"Victor en Fien hebben op moederkesdag 15 augustus hun intrek genomen in de stenen molen van Oelegem. Deze twee nachtzwarte jagers hebben één hoofdtaak: de bestrijding van de muizenplaag. Daarnaast vermoed ik dat ze nog een tweede taak op zich zullen nemen, namelijk het collectief vertederen van zoniet alle, dan toch de meeste molenaars- en bezoekersharten.

Fien is kleiner en frêler dan haar broertje, maar ze is wél moediger.
Nadat hun draagmand op de meelzolder was opengezet, was zij de eerste die zich er buiten waagde. De eerste ogenblikken liepen de katjes samen langs de muur, onder de kast, onzeker, oortjes gespitst, schrikkend bij elke piek of kraak van de molen. Maar binnen de tien minuten durfde Fien het al aan om de grote open ruimte zomaar te dwarsen. En toen ontdekte ze de trap naar de steenzolder! Zonder te aarzelen klauterde ze naar boven. Victor zag dat veilig vanonder de wanmolen met grote bange ogen aan en toen z'n zus bijna helemaal boven was, spurte hij haar achterna. De vrees om alleen achter te blijven was blijkbaar nog sterker dan de angst voor het Grote Onbekende daarboven...

Ik volgde op een veilige afstand en kreeg toen zelf bijna een 'attaque'. Want wat stond daar parmantig opgesteld langs heel de muur? Een tiental zakjes en schoteltjes met vergif ... Ik hoop dat ik ze allemaal weggehaald heb.

's Avonds ben ik nog eens gaan kijken, en toen leken Victor en Fien net twee levende ragebollen: vol (meel)stof en spinrag. Victor lijkt nog altijd de voorkeur te geven aan leuke verbergplaatsjes: in de wanmolen, in de steenkist (pas op als je gaat malen!), onder de gereedschapskast."

Bestuur en de molenaars shoven aan in de molen om de nieuwe bewoners te bewonderen. De nodige foto's en filmpjes konden niet achterwege blijven en ik ga ze u dan ook niet onthouden.

   
   
   

Victor op de steenzolder

Fien op haar best, om in te kaderen?

   

Afgelopen zondag 21 augustus na het vallen van de duisternis, ben ik nog even gaan kijken naar de twee schattige diertjes. Ik kwam op de meelzolder en zag dat Fien een muis gevangen had. Ze gromde dreigend naar Victor, zo van "Deze is van mij!". Het muisje leefde nog, maar na wat gespeel werd de buit smakelijk verorberd. Het zijn nog kleine katten, maar je mag ze niet onderschatten die twee!

Hieronder vindt u een voorstelling van de twee molenkatjes. Geniet ervan!


Filmpje met geluid: ~30mb en duurt 6,5min.

Geplaatst op 21/08/2007 door Joël