Molendagboek
Het leven zoals het is "Molenaar"
Transport van Inlandse en Amerikaanse eik
Verslag van 19/07/2008

Hoe het allemaal begon

Tijdens een molenzondag een half jaar geleden bood een regelmatig bezoeker Marc P. uit Oelegem ons een partij eik aan. Hoeveelheid en soort eik waren niet meteen duidelijk. Om deze prachtig kans niet voor bij onze molenaarsneuzen te laten gaan, werd de vangst onmiddellijk geinspecteerd.

Het hout stond droog opgeslagen op een perceel in de John Kennedylaan. Luc V., molenaar en specialist van hout ter zake, nam de houten balken en planken onder de loep. Inlandse eik zat er tussen besloot hij, maar ook de lichtere minder weerbare Amerikaanse eik. Meer details zouden wel duidelijk worden tijdens het verplaatsen van het hout.

Zaterdagochtend 10u Oelegem

Verzamelen geblazen in de John Kennedylaan om een gift bestaande uit Inlandse en Amerikaanse Eik, gezaagd in grote balken en planken, te vervoeren naar de loods in Broechem.

   

Een balk of metalen staaf onder de balk schuiven

Verplaatsen balk met 4 personen

Met behulp van metalen buizen, katrollen en veel mankracht werden de balken één voor één op de aanhangwagen van de traktor gestapeld.

De vangst werd duidelijker, minuut na minuut, uur na uur ... Twee grote stapels zware balken van honderden kilo's. Eén grote stapel met netjes verzaagde planken van Inlandse Eik. Ik kan u vertellen 3 transporten met de grote aanhangwagen waren nog niet voldoende ...

Voorzichtig wordt de voorkant van de balk op de wagen geplaatst.

 

Inlandse en Amerikaanse Eik

Inlandse eik, geel van kleur en een gestreepte tekening. is heel hard. Misschien heb je al wel eens een nagel in zo'n eiken balk geklopt en dan gaat die meestal krom na de tweede slag. Deze eik is ook vrij goed bestand tegen vocht mits behandeling en wordt vaak binnen gebruikt voor het dragen van zware lasten, zoals zolderingen, .... . Buiten kan deze mits een goede behandeling jaren stand houden.
Amerikaanse eik voel je vrijwel meteen aan het verschil in gewicht. De kleur van het hout is meer oranje, de tekening van het hout vrijwel hetzelfde. Maar veel minder bestand tegen vocht en minder sterk voor het dragen van lasten.

Naar de nieuwe opslagplaats


Bij elke volle lading op de aanhangwagen, werd de meest uitstekende balk voorzien van een waarschuwingsbord. Motor starten, zwaailicht aan en tegen een ongelooflijke snelheid van 30 km/u over bruggen en verkeersbulten al hobbelend over de immer vlakke wegen van Vlaanderen, naar de hangar in Broechem. De hanger op het voormalige legerdomein, dat nu ter beschikking gesteld wordt voor verenigingen uit de gemeente Ranst voor de opslag van goederen. De vzw De Brakken heeft zo 1/3 van een hangar en we maken er gretig gebruik van.

De traktor werd binnengereden en het uitladen kon beginnen.

Voorzichtig wordt de balk van de aanhangwagen geschoven m.b.h.v. een transpalet

De laatste veiligheidsvoorschriften worden in acht genomen.

 

Luc, Joël en Jan dragen en de transpalet vooraan wordt gestuurd door Luk.

 

Ja en we moeten ook toegeven, we hebben niet alleen met hout bezig geweest. De camera draaide en dat was misschien voor sommigen wel wat minder.
Exclusief en ongecensureerd:

Geplaatst op 5/08/2008 23:46:00 door Joël