Erfgoedfiches

De Brakken zijn ook nieuwsgierig naar de geschiedenis van het dorp en de gebouwen die er staan. Net zoals mensen hebben stenen immers ook een verhaal te vertellen! Dat verhaal is vaak te lang om in ons contactblad te brengen, maar niet genoeg voor een heus boek. Daarom kan je het hier als ‘erfgoedfiche’ lezen. Klik op de naam of het adres in de onderstaande teksten, en dan krijg je een pdf met de volledige tekst.

In ons contactblad 2020-04 kon je een interview lezen met de broers Edward en Jules Sels. De familie woonde ruim dertig jaar midden in het dorp, in wat ooit herberg De Valk was. In de erfgoedfiche lees je hoe een zeventiende-eeuwse herberg eerst een winkel en toen een apotheek werd.

In 2014-2018 maakten we deel uit van de Werkgroep WO I die een aantal herdenkingsactiviteiten organiseerden. Bart Janssens en Walter Van der Avert schreven een overzicht van de grote infrastructuurwerken die een impact hadden op onze vier gemeenten (Broechem,Emblem, Oelegem en Ranst) en van de schade en vernielingen die met deze wereldbrand gepaard gingen. Dit artikel over oorlogsschade 1914-1918 in Ranst werd in 2015 analoog verspreid tijdens de tentoonstelling over ‘den Groote Oorlog’ die onder andere in de kerk van Oelegem stond.