Een geslaagde reddingsactie

Een geslaagde reddingsactie

Op 1 mei 1953 wijdde pastoor Eugeen Van der Donck, parochiepriester in Oelegem, in de Vlotstraat een straatkapelletje in. Bijna zeventig jaar later dreigde dit bescheiden monumentje geruisloos te verdwijnen. Enkele alerte buren zetten een geslaagde reddingsactie op het getouw. Zo kwam de vraag voor de verhuis bij de gemeente en bij de heemkring. Vrijwilligers van De Brakken hebben zich ontfermd over het technische probleem en de gemeente zette een vrachtwagen met kraan in.

De hulpkreet bereikte ook een journaliste, die het verhaal in haar krant bracht. Dat leverde onverwacht resultaat: Rit Peeters, het ‘kindje’ dat aan de basis lag van de oprichting van de kapel, nam contact op om het verhaal uit de doeken te doen. Na haar geboorte, in januari 1953, was haar moeder er erg aan toe. Vader ging te voet naar Scherpenheuvel om haar genezing bij Onze Lieve Vrouw af te smeken. Zijn gebeden werden verhoord en heel de buurt hielp hem de dankkapel te bouwen. Nadat de familie Peeters in 1961 verhuisde, bleven buurtbewoners voor de kapel zorgen.

Op 29 mei 2021 is ze op haar nieuwe plek bij de stenen molen opnieuw gezegend dor E.H. Ivo Morael in aanwezigheid van 50 genodigden.