Erfgoeddag 2024: 21 april van 11 tot 18 uur

Het thema van Erfgoeddag is dit jaar ’thuis’. De Brakken focussen op onze Oelegemse reus Caïphas. Want die is letterlijk ‘geboren’ in de molen, in 1988, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de geboorte van schrijver Jozef Simons. Enkele vrijwilligers onder leiding van Gilbert Simons (geen familie) bouwden de reus in de stenen molen. Zijn naam, Caïphas, ontleent hij aan de hoofdfiguur uit een novelle van Jozef Simons, verschenen in de bundel Harslucht. Volkszanger John Lundström componeerde er een lied voor.

Deze reus is intussen bijna 50 jaar oud en dat was hem aan te zien. Na jaren wegkwijnen in een gemeentelijk magazijn, haalden De Brakken hem in 2018 van onder het stof. Bij die optredens bleek dat de tand des tijds toch wel op hem had ingewerkt. Een ploeg jonge mannen onder leiding van wijlen Kris Henkens nam de uitdaging aan hem te restaureren. Verleden jaar kwamen zijn hoofd en hand aan de beurt, dit jaar gaan ze hem in plaats van zijn stijve planken een onderstel in soepel wilgenvlechtwerk geven. Meer uitleg in de molen!

In het bakhuis doen we een ‘vijgen na Pasen’-bak: hartige cake, vlechtbrood met zoete vulling, paashaasjes of -klokjes en stropersstoofpotje-in-een-broodbakje is te koop zolang de voorraad strekt. Er zal ook ambachtelijke confituur en honing zijn.