Maak kennis met ons smidseproject

Toen we in 2018 in functie van de restauratie een beheersplan voor de molen en omgeving indienden, hadden we al aangegeven dat we niet alleen droomden van een bakhuis, maar ook van een smidse. Zowel de gemeente als het agentschap Onroerend Erfgoed keurden dat goed. Het bakhuis werd een succesverhaal. Vandaag krijgt ook het tweede project, de smidse, stilaan vorm. We gaan die uitdaging aan in samenwerking met de Ambachtelijke Smedersgilde van België. Net zoals het bakhuis zal de smidse een educatief doel hebben: we willen de kennis over het smedersambacht niet verloren laten gaan. Zowel De Brakken als de Smedersgilde willen daarvoor met zo authentiek mogelijke materialen werken. De Brakken zijn de ‘bouwheer’ van het project, maar de inhoudelijke expertise en medewerking van de Smedersgilde moet mee instaan voor het welslagen van de onderneming.

Hoe ver staan we vandaag? We vonden een architect die met de verlangens en de feedback van De Brakken én de Smedersgilde aan de slag ging. De Brakken dienden een bouwaanvraag in, die op alle niveaus groen licht kreeg. De ‘gele plakkaat’ werd geplaatst en niemand diende bezwaar in. Dus wie weet gaat einde dit jaar de eerste symbolische spade in de grond!

We verzamelden de laatste jaren al heel wat smidsegerief: een ‘Demoor’ luchthamer van wijlen smid Vercammen uit Wijnegem, handgereedschap van de laatste smid van Ranst, nog een aantal kleinere giften én vooral quasi de hele inboedel van de smidse van wijlen Jozef Van de Vonder, de laatste smid van Wiekevorst.

Enkele Brakken trokken al het bos in om een eik te vellen, die de 8 meter lange moerbalk en vier zware balken zal leveren. Op Open Monumentendag (8 september) zal het stuk stam van 2 meter bij de molen worden gekantrecht en vervolgens op de oude manier door twee berdzagers tot planken worden verzaagd.

Vanaf nu krijg je in onze fotogalerij regelmatig beelden van ons smidseproject. Bij de molen staan al twee werfbanners opgesteld.

Net zoals bij het bakhuis zal bijna al het werk gebeuren door vrijwilligers. Ben je goed in metsen, timmerwerk, elektriciteit, … en zie je het zitten om op regelmatige basis een helpende hand te bieden, neem dan contact op via info@debrakken.be