In het jaarboek van De Brakken dat einde 1977 verscheen, schreef dr. Felix Lauwers: ‘In alle weer en wind zijn sinds februari enkele mensen elke zaterdag heel druk bezig met schuppen in hoekjes en kantjes van hei en bos, altijd weer opnieuw. Ze maken putten, gooien ze weer dicht en als je gaat kijken in die putten zie je … niets??? Maar deze mensen hebben op een paar dagen tijd Oelegem wel duizend jaar ouder gemaakt!‘
In 1977 kwamen bij de aanleg van een verkaveling in het noordwesten van Oelegem de resten van een inheems-Romeinse nederzetting uit de tweede tot derde eeuw na Christus aan het licht. De eerste noodopgravingen gebeurden door de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie AVRA onder leiding van dr. Felix Lauwers en enkele leden van de piepjonge heemkundige kring De Brakken. Vanaf 1978 coördineerde de Nationale Dienst voor de Opgravingen onder leiding van dr. Guy De Boe het onderzoek. Vrijwilligers van AVRA en van De Brakken bleven hun steentje bijdragen.
Ben je nieuwsgierig naar meer? Breng dan tijdens de Archeologiedagen van 25 en 26 mei zeker een bezoekje aan de tentoonstelling!
Waar? In de refter van de GBS De Driehoek, Schildesteenweg 12 in Oelegem
Wanneer? Zaterdag 25 en zondag 26 mei, telkens van 11 tot 17 uur
Wat kan je er doen? Een kleine tentoonstelling bekijken, zeefstalen uitpikken, een archeologische puzzel leggen of een handmolen uittesten. Enkele enthousiaste begeleiders zetten je op weg. In de week volgden leerlingen van het vierde leerjaar van de verschillende lagere scholen al een workshop, zoals je op enkele sfeerbeelden kan zien. En de prachtige maquettes bewonderen die AVRA en de Familia Brickia maakten van onze inheems-Romeinse potstalboerderij!