Maak op Open Monumentendag kennis met het ‘Engels Kamp’

Waar nu Campus Vesta huist, was ooit een ‘Engels kamp’. De aanleg, onder de codenaam ‘Operatie Gondola’, kaderde in de zogenaamde Koude Oorlog met als voornaamste protagonisten het Westen olv de Verenigde Staten en de USSR. In die periode heerste een gewapende vrede, maar voortdurend leefde de vrees dat plaatselijke conflicten en confrontaties konden escaleren tot een Derde Wereldoorlog. Symbolisch eindigde de Koude Oorlog met de val van de Berlijnse muur in 1989.

Het verhaal van de Koude Oorlog is vandaag brandend actueel. Maar wie kent het verhaal van de Britse basis in de Antwerpse Kempen nog? Enkele jaren geleden lieten de provincie Antwerpen en de gemeente Ranst die geschiedenis optekenen in twee boekjes: Koude Oorlog in de Kempen en Werken bij den Engelsman (ook in het Engels verkrijgbaar als Working for the Brits).

De heemkring kon een kleine stock van beide boeken aanschaffen. Je kan ze bij ons bestellen voor 5 euro/stuk. Als je beide boeken samen bestelt, moet je maar één keer verzendingskosten betalen.

Op Open Monumentendag (zondag 11 september 2022) kan je het voormalige kamp bezoeken. Meer informatie vind je op Open Monumentendag 2022 – Gemeente Ranst